NOWOŚĆ W DZIALE USŁUG:
WSPARCIE PROJEKTOWE

Aktīvo ogli var iegūt praktiski no katra oglekļa materiāla, kas satur elementāro oglekli augstā koncentrācijā.

Aktīvās ogles ražošanā parasti tiek izmantotas šādas izejvielas:

  • bitumena ogle,
  • brūnogle,
  • kokosriekstu čaumalas,
  • antracīts,
  • koksne.

Aptuveni 60% no visām aktīvām oglēm pasaulē ir akmeņogles. Galīgās aktīvas ogles īpašības var būt atšķirīgas atkarībā no vairākiem ražošanas apstākļiem. Fosilām oglēm ir raksturīgs attīstītās struktūras ražošanas vieglums, brūnoglēm ir lielākās poras, taču kokosa oglēm ir raksturīgs lielākais aktīvo vietu skaits, cietība un izturība pret berzi. Antracītam ir augstākā elementārā oglekļa koncentrācija attiecība uz visām minētajām, kas padara to spēcīgāko un izturīgu pret agresīvu vidi. Kokogles tiek izmantotas kā pulverveida ogles ar zemu bēruma tilpummasu un proporcionāli lielu makroporu skaitu.

Kā redzams, izmantotās aktīvās ogles izcelsme ir tieši tas, kas nosaka tās porainumu un iespēju to izmantot dažādos rūpnieciskajos procesos. Zemāk redzamajā tabulā ir norādītas populārākās aktīvās ogles ražošanā izmantotas izejvielas un atkarības starp iekšējo materiāla struktūru un pielietojumu rūpniecībā.



 

Izejviela

Poraina struktūra

Pielietojums

Lietošanas piemērs

Bitumena ogle

Augsta porainība, liels skaits mezoporu

Adsorbcija no šķidrās fāzes

Ūdens attīrīšana

Notekūdeņu attīrīšana

Augsnes attīrīšana

Brūnogle

Zema porainība, liels skaits makroporu

Adsorbcija no šķidrās fāzes

Produkta atkrāsošana

Kokosriekstu čaumalas

Ļoti augsta porainība, liels skaits mikroporu

Adsorbcija no šķidrās un tvaika fāzes

Ūdens attīrīšana

Atlikušā hlora un ozona likvidēšana

Gaistošo organisko savienojumu adsorbcija

Antracīts

Ļoti zema porainība, liels skaits mikroporu

Adsorbcija no tvaika fāzes

Gaistošo organisko savienojumu adsorbcija

Koksne

Ļoti augsta porainība, liels skaits makroporu

Adsorbcija no šķidrās fāzes

Ūdens attīrīšana izmantojot pulverveida ogli

Produkta atkrāsošana

Aktīvo ogļu struktūras raksturojums atkarībā no izcelsmes

Lasīt arī::